Skaitmeninės savaitės 2024

Skaitmeninės savaitės 2024
Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka su padaliniais aktyviai dalyvavo visoje Europoje organizuojamoje kasmetinėje skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcijoje „Skaitmeninės savaitės 2024“ (angl. „All Digital Weeks“). Šiemet ši akcija vyko gegužės 13–31 d., jos tikslas – paskatinti Europos Sąjungos šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose buvo vykdomos įvairios edukacinės veiklos, vedamos praktinės skaitmeninių įgūdžių gerinimo dirbtuvės, taip pat pavieniai lankytojai kviečiami įsitraukti į inovatyvias skaitmenines veiklas. Kauno rajono bibliotekose Skaitmeninių savaičių veiklose dalyvavo 308 suaugusieji ir 599 Kauno rajono ugdymo įstaigų moksleiviai. Bibliotekų edukacinės veiklos buvo rengiamos remiantis edukacine medžiaga iš svetainės https://www.epilietis.eu/ ir kitų patikimų informacijos šaltinių.
 
Biblioteka organizavo veiklas atsižvelgdama į akcijos organizatorių išskirtas savaičių temas. Pirmąją savaitę, skirtą kibernetinio saugumo klausimams, kvietėme pasidomėti elektroninio atpažinimo priemonėmis, lavinti budrumą virtualioje erdvėje ir nuodugniau paanalizuoti naujus sukčiavimo metodus, kad būtų sustiprintas bendruomenių skaitmeninis imunitetas. Antrąją akcijos savaitę skatinome bibliotekos lankytojus įsivertinti savo skaitmeninius įgūdžius ir juos patobulinti, atrasti elektroninių paslaugų įvairovę ir patogumą. Trečiąją savaitę skyrėme saugesnio interneto temų analizei. Svarstėme metodus, įgalinančius padėti sau ir kitiems, kai susiduriama su netinkamu turiniu ar elektroninėmis patyčiomis.
 
Viešojoje bibliotekoje vyko mokymai suaugusiesiems „Saugesnis internetas ir dirbtinis intelektas“, individualios konsultacijos skaitmeninio raštingumo temomis, priklausomybę nuo socialinių tinklų gvildenančio filmo „Panų gauja“ peržiūra (ačiū dokumentinių filmų programai NK-DOKU, kuri edukaciniais tikslais laisvai prieinama bendruomenėms). Kauno r. Garliavos lopšelio-darželio „Uosiukas“ vaikai dalyvavo bibliotekos edukacijoje „Išmaniosios bitutės-robotukai“. Mokymuose „NEK©PIJUOK: autorių teisės ir dirbtinis intelektas“ apsilankė Kauno r. Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos 9 ir 10 kl. moksleiviai. Nuotolinėje edukacijoje „Medijos – draugas ar baubas?“ diskutavo Kauno Senamiesčio progimnazijos moksleiviai. Visą akcijos laikotarpį kiekvienas Vaikų centro lankytojas buvo kviečiamas individualiai pasitikrinti skaitmeninį raštingumą bei sumanumą – įveikti virtualius pabėgimo kambarius interaktyviame ekrane.
Nuo 2010 m. vykstanti Skaitmeninių savaičių akcija padėjo beveik 1,5 mln. žmonių patobulinti savo skaitmeninius įgūdžius. Akcijos koordinatorius Lietuvoje – asociacija „Langas į ateitį“. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka džiaugiasi plačia Kauno rajono gyventojų įtrauktimi į aktualias akcijos veiklas ir bendruomenių skaitmeninio raštingumo gerinimu.
Jeigu turite pastebėjimų, kokios informacinio ir medijų raštingumo temos būtų, Jūsų nuomone, naudingiausios, kviečiame išsakyti savo nuomonę el. paštu [email protected]
Jūsų padedami, galėsime išrinkti aktualiausias mokymų ir edukacinių veiklų temas.