Saugesnio interneto savaitė 2023

Saugesnio interneto savaitė 2023

Saugesnio interneto savaitė Viešojoje bibliotekoje 

Vasario 7–12 dienomis minimos Saugesnio interneto savaitės renginiai bibliotekoje ir padaliniuose jau baigėsi. Trumpai apžvelkime, ką per tą savaitę nuveikėme.

Pirmadienį ir antradienį bibliotekoje vykusiuose skaitmeninio raštingumo kursuose kalbėjomės tema „Būkime saugūs internete“. Antradienį 13 val. vyko Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos organizuojamas ir vyr. bibliotekininkės Vaivos Steponaitienės vedamas nuotolinis protmūšis „Interneto labirintais“, skirtas Saugesnio interneto dienai paminėti. Jį laimėjo komanda „Rimtuoliai 1“ iš Lapių bibliotekos; antrąją vietą užėmė komanda „Ateities vaikai“ iš Karmėlavos bibliotekos, trečiąją vietą – „Zapyškiukai 1“ iš Zapyškio bibliotekos. Visi gaus simbolines dovanėles – šokoladų, užrašų knygelių, kt. smulkmenų. Be to, buvo sukamas laimės ratas ir papildomą paguodos dovanėlę gaus komanda „Ateities vaikai 3“ iš Karmėlavos bibliotekos. Protmūšio metu vaikų buvo klausiama įvairių klausimų, susijusių su saugiu elgesiu internete, tam tikrais internetiniais terminiais (debesų kompiuterija, avataras), bendromis taisyklėmis, kurias reikia išmanyti naudojantis išmaniuoju įrenginiu ir / ar internetu, pvz.: kaip apsisaugoti nuo apgavysčių internete; kokios yra stipraus slaptažodžio savybės; kuriuos asmens duomenis galima viešai skelbti internete; ką daryti, kad kiti negalėtų pasinaudoti tavo el. paštu ir kitais duomenimis; ką daryti gavus įžeidžiantį ar grasinantį laišką; kuri Lietuvos interneto svetainė informuoja vaikus ir suaugusiuosius, kaip saugiau elgtis internete? Nuotoliniame protmūšyje dalyvavo Eigirgalos, Lapių, Karmėlavos, Piliuonos, Raudondvario, Rokų, Šlienavos, Užliedžių, Vandžiogalos, Zapyškio bibliotekos.

Du kartus šią savaitę Viešosios bibliotekos edukatorė Vaiva vedė edukaciją „Ar esi saugus internete?“. Vasario 7-ąją nuotoliniu būdu vedamoje edukacijoje dalyvavo Kauno rajono Kulautuvos pagrindinės mokyklos antrokai, o 10 d. į šią edukaciją bibliotekoje užsuko gausus Kauno rajono Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos pirmokų būrys su mokytoja Aušra Paliuliene. Kalbėjome apie neatsargų elgesį internete, aptarėme keletą situacijų, vaikai mokėsi kurti saugius slaptažodžius. 9 d. bibliotekos Vaikų centre įvyko Medijų ir informacinio raštingumo (MIR) edukacijų ciklo pirmoji edukacija „Socialiniai tinklai“, dalyvavo Kauno rajono Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos penktokai.

Iš viso Saugesnio interneto savaitės renginiuose bibliotekoje gyvai dalyvavo daugiau nei 70 žmonių, o nuotoliniu būdu prisijungė 111.

Taip pat daug dėmesio biblioteka ir padaliniai skyrė informacijos sklaidai. Kvietėme stebėti transliaciją konferencijos, skirtos itin aktualiai temai – vaikų ir ekranų santykiui – analizuoti. Visą Saugaus interneto savaitę bibliotekos, Vaikų centro ir padalinių paskyrose socialiniame tinkle „Facebook“ gausiai dalijomės kokybiška šviečiamąja medžiaga, ugdančia informacinio raštingumo ir kritinio mąstymo įgūdžius.

 

Saugesnio interneto savaitė bibliotekos filialuose

Apsilankę Batniavos bibliotekoje, Kauno rajono Kulautuvos pagrindinės mokyklos Batniavos skyriaus pradinukai susipažino su saugiu elgesiu internete. Kad įtvirtintų žinias, atliko testą „Ar esu saugus internete“. Vėliau skaitė nuotaikingą istoriją „Zoologijos sodas internete“ ir sužinojo, kam gyvūnams reikalingas internetas ir kokias grėsmes kelia neatsakingas elgesys; turėjo galimybę išbandyti kibernetinio saugumo žaidimą „Spoofy“.

Kulautuvos pagrindinės mokyklos Batniavos skyriaus ketvirtokai lankėsi bibliotekoje ir gilino žinias apie grėsmes bei saugumą internete: žiūrėjo saugaus interneto pamoką su Gustavu, skaitė Liuksemburgo saugesnio interneto centro parengtą knygelę „Bitutė internete. Kas nori apgauti Bitutę“, sprendė užduotis užduočių knygelėje „Aš – saugus internete“.

Domeikavos bibliotekos edukacijoje su Domeikavos gimnazijos ketvirtokais aptarėme, kas yra internetas, kokią informaciją galima viešinti, o kokios nederėtų, sprendėme testus, išsiaiškinome, koks turėtų būti saugus slaptažodis, kaip vartojamas, kaip jį įsiminti ir neužmiršti. Domėjomės, kokie labiausiai nerekomenduojami vartoti slaptažodžiai paplitę pasaulyje ir Lietuvoje. Vėliau pasidaliję į komandas kūrėme saugaus slaptažodžio pavyzdžius. Daug dėmesio skyrėme klausimui, kokias nuotraukas tinka viešinti socialiniuose tinkluose. Atlikome praktinę užduotį – suskirstėme nuotraukas į tinkamas ir netinkamas viešinti.

Eigirgalos bibliotekoje apsilankę vaikai žiūrėjo edukacines pamokėles „Internetiniai žaidimai ir jų pavojai“, „Internetiniai draugai“, „Asmeninės informacijos skelbimas internete“, taip pat atliko testą „Ar esi saugus internete?“.

Ilgakiemio bibliotekoje Saugesnio interneto dienos proga vaikai atsakinėjo į testų klausimus.

Karmėlavos bibliotekos lankytojai įveikdami tęstų klausimus pasitikrino žinias apie saugų interneto naudojimą, kaip atpažinti patyčias, kur kreiptis norint pranešti apie internete rastą įžeidžiančią informaciją, ar visi interneto draugai yra tikri draugai ir daug kitų dalykų. Kitą dieną bibliotekoje moksleiviai žaidė linksmą, bet kartu informatyvų žaidimą „Išsirink raidę – sugalvok žodį“. Kad įtvirtintume žinias, sprendėme kryžiažodžius, spalvinome paveikslėlius.

Kulautuvos bibliotekoje Saugesnio interneto dienai pažymėti skirta paskaita suaugusiesiems, vedama Kauno rajono bendruomenės pareigūnų.

Liučiūnų bibliotekoje „(Ne)Žiniuko“ klubo nariai spręsdami testus pagilino turimas žinias ir įgijo naujų, o su suaugusiaisiais diskutavome įvairiomis skaitmeninio saugumo temomis ir sprendėme testus.

Neveronių bibliotekoje su suaugusiųjų grupe aptarėme pagrindines socialinių tinklų grėsmes, kaip įvertinti gaunamų nuorodų saugumą, atlikome www.epilietis.eu rekomenduojamą nuotaikingą testą „Ar esi saugus internete?“.

Padauguvos bibliotekoje vaikai ir suaugusieji sprendė testus ir susipažino su šviečiamąja medžiaga, aiškinančia saugaus elgesio internete principus.

Ramučių bibliotekos edukaciniame rytmetyje „Saugus internetas – saugūs mes“ dalyvavę Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyriaus antrokai išgirdo, kaip svarbu neviešinti asmeninių duomenų, nebendrauti su nepažįstamais asmenimis, aptarė siunčiamų į kompiuterį virusų, reklamų pavojų, sužinojo, kiek pradinių klasių moksleiviai kasdien galėtų skirti laiko laisvalaikiui prie kompiuterių. Veiklų pabaigoje antrokai pasitikrino žinias spręsdami saugaus interneto testus. O kitą dieną „Apuoko pamokėlės“ metu Kiškio, Lapės ir Apuoko personažai padėjo tos pačios mokyklos ketvirtokams susipažinti su saugaus elgesio internete pagrindais. Susiskirstę į komandas, moksleiviai atsakė į testo „Ar esi saugus internete?“ klausimus. 

Ringaudų bibliotekoje susirinkę Ringaudų pradinės mokyklos ketvirtokai diskutavo apie saugaus naršymo internete taisykles ir slypinčius pavojus, kalbėjome apie slaptažodžių kūrimą ir kokius duomenis geriausia naudoti bendraujant bei naršant internete, ką galima skelbti, o ko griežtai ne. Taip pat daug diskutavome apie elektronines patyčias ir kur reikėtų kreiptis jas pastebėjus. Popietės pabaigoje pasitikrinti savo žinias moksleiviai galėjo dalyvaudami viktorinoje „Aš saugus internete“.

Rokų bibliotekininkė pasakojo Kauno rajono Rokų mokyklos-darželio mokiniams apie internete kylančius pavojus ir kaip nuo jų apsisaugoti, diskutavome, kaip laikytis saugaus elgesio internete taisyklių. Vėliau šias žinias mokiniai pasitikrino spręsdami užduotis „Ar esi saugus internete?“, o pažiūrėję filmuką „Kad kompiuteris netaptų priešu“, edukacijos dalyviai kūrė draugiško interneto simbolį – mėlynąjį meškutį.

Saulėtekio bibliotekoje vyko edukacija „Aš – saugus internete“, sprendėme užduotis iš „Draugiško interneto“ užduočių knygelės.

Sitkūnų bibliotekoje vaikų būrelio lankytojai, pradinių klasių mokiniai, išklausė pamokėles „Internetiniai žaidimai ir jų pavojai“ bei „Asmeninės informacijos skelbimas internete“, sprendė testus.

Vandžiogalos bibliotekoje vykusiuose užsiėmimuose mokiniai susipažino su pavojingų programų įvairove, atlikdami testą pasitikrino žinias.

Vilkijos bibliotekoje susirinkę Kauno rajono Vilkijos neįgaliųjų sąjungos nariai išgirdo apie saugų naršymą internete, dalyvavo diskusijoje.

Širdingai dėkojame visiems bibliotekos iniciatyvų dalyviams, ištikimiems skaitytojams ir linkime neprarasti budrumo internete!